Decentralizovane kripto menjačnice

Decentralizovane kripto menjačnice

  • 14.06.2022

Svako ko iole prati svet digitalne imovine i DeFi je mogao da primeti da skoro svaka institucija iz sveta centralizovanih finansija ima svog parnjaka u svetu DeFi. Ništa drugačije nije ni sa menjačnicama!

Kao što postoje centralizovane menjačnice poput Binance, koji je ujedno i najveća menjačnica kriptovaluta i Coinbase, prva menjačnica kriptovaluta koja je uspešno izvršila Initial Public Offering na NASDAQ-u, tako postoje i decentralizovane menjačnice (DEX). DEX bismo najlakše mogli da opišemo kao menjačnicu kriptovaluta koja u duhu decentralizacije omogućava direktne transakcije između učesnika bez postojanja centralnog autoriteta. Menjačnice kriptovaluta su jedan od osnovnih stubova kriptoekonomije i bez njih ne bi ni postojala mogućnost da se kupuju i prodaju kriptovalute za FIAT. Najbolji način da shvatimo suštinu DEX je da ih uporedimo sa centralizovanim menjačnicama (CEX).

 

Vrsta menjačniceDecentralizovane menjačniceCentralizovane menjačnice
BezbednostVeoma bezbedne (skoro da ne postoji mogućnost hakovanja)Postoji mogućnost hakovanja (što se mnogo puta i dešavalo)
KontrolaKorisnici imaju potpunu kontrolu nad svojim sredstvimaStrana koja upravlja centralizovanom menjačnicom ima kontrolu nad sredstvima korisnika
NaknadeVeoma niske ili nepostojeće naknadeUvek se plaća naknada koja varira od menjačnice do menjačnice
LikvidnostRelativno niska likvidnostVisoka likvidnost
Brzina transakcijaRelativno manja brzinaVeća brzina
KYCNe postojiObavezan
Način izvršenja transakcijaPametni ugovorKnjiga naloga (Order book)
Dostupnost različitih kriptovalutaMoguće je trgovati i manje zastupljenim i poznatim kriptovalutamaUglavnom se trguje poznatijim i zastupljenijim kriptovalutama

 

Bezbednost

 

U poređenju sa CEX, može se reći da su DEX znatno bezbednije i da skoro ne postoji mogućnost hakovanja. S druge strane, mnogobrojni su primeri hakovanja CEX od kojih je možda i najpoznatiji hakovanje japanske menjačnice Mt. Gox prilikom koga je nestalo oko 850.000 Bitkoina.[1] Glavni razlog veće bezbednosti DEX sastoji se u tome da DEX ne drži sredstva svojih korisnika, dok CEX drži, čineći sebe idealnom metom za hakovanje.

 

Kontrola

 

Kao što smo imali prilike da vidimo u svetu kriptovaluta i blokčejna, sloboda za sobom povlači i veću odgovornost. Tako su i korisnici DEX jedini odgovorni za svoja sredstva.  Kao što smo spomenuli, DEX ni u jednom momentu ne drži njihova sredstva za razliku od CEX koji najčešće imaju kontrolu nad sredstvima korisnika, što kao što smo i istakli nije u duhu decentralizacije i kriptovaluta.

 

Naknade

 

Velika prednost DEX usled nepostojanja centralnog entiteta koji bi vršio spajanje kupovnih i prodajnih naloga (kao što je to slučaj sa CEX) jesu i znatno niže naknade. S druge strane, centralni aspekt biznis modela CEX su upravo naknade za izvršene transakcije. Ipak kao što smo više puta isticali, postojanje posrednika nije uvek loša stvar. Naime, kako je maksimizacija profita primarni cilj poslovanja CEX, tako je njima u interesu i da pruže adekvatnu korisničku podršku i generalno nude bolje korisničko iskustvo od DEX.

 

Likvidnost

 

Trenutno definitivno najveća prednost CEX je likvidnost. Zahvaljujući likvidnosti povećavaju se šanse da svaki nalog za kupovinu ili prodaju bude izvršen. Ukoliko ne postoji dovoljan nivo likvidnosti, transakcije se neće izvršiti, što za posledicu ima da će korisnici prestati da trguju na određenoj menjačnici. Takođe, manjak likvidnosti dovodi i do mogućnosti za manipulaciju kao i do veće cenovne volatilnosti. DEX pokušavaju da ovaj problem reše putem tzv. automatizovanog market mejkera (AMM). Za razliku od CEX gde se likvidnost postiže na osnovu sredstava korisnika koji žele da izvrše kupovinu ili prodaju ili kapitala CEX, kod DEX likvidnost se postiže putem tzv. bazena likvidnosti. Mehanizam funkcioniše na taj način što korisnici DEX deponuju svoja sredstva na osnovu kojih DEX obezbeđuje likvidnost. Zauzvrat, korisnici imaju pravo na procenat transakcija realizovanih na DEX.

 

Brzina

 

I ovo je segment u kome su CEX trenutno u neznatnoj prednosti. Naime, CEX izvršavaju transakciju za 10 sekundi okvirno, dok je za DEX nekad potrebno čak i do minut što predstavlja vrlo dug vremenski period. Ipak, imajući u vidu da su DEX znatno mlađa pojava od CEX, razumno je očekivati da se ovi nedostaci u skorije vreme isprave.

 

KYC

 

KYC (Know Your Customer) označava proces identifikacije korisnika usluga. Kako je DEX po prirodi decentralizovan i iza njega ne stoji registrovano pravno lice (centralni autoritet), tako ni ne postoji obaveza KYC. Poučeni početkom regulacije DAO, pitamo se do kada će režim potpune neregulisanosti DEX važiti. S druge strane, kako su CEX registrovana pravna lica koja su dužna da posluju u skladu sa zakonom jurisdikcije u kojoj se nalaze, odnosno vrše poslovanje, tako imaju obavezu da od korisnika svojih usluga traže lične podatke prilikom registracije i vršenja transakcija radi usklađivanja sa zakonskim obavezama.

 

Način izvršenja transakcija

 

CEX funkcionišu tako što putem softvera koji su napravili spajaju naloge za kupovinu i prodaju svojih korisnika (order book sistem). S druge strane, DEX putem pametnih ugovora spajaju direktno strane koje žele da trguju. Takođe, velika razlika je da se na CEX može trgovati kriptovalutama za FIAT, dok je na DEX moguće isključivo trgovanje kriptovalutama za kriptovalute, bez mogućnosti učešća FIAT valuta.

 

Dostupnost različitih kriptovaluta

 

Načelno, na CEX je moguće trgovati samo poznatijim i zastupljenijim kriptovalutama i tokenima. Takođe, troškovi listiranja neke kriptovalute ili tokena na CEX mogu biti veoma visoki. S druge strane, na DEX je moguće trgovati suštinski bilo kojom kriptovalutom ili digitalnim tokenom, ukoliko postoji tražnja za njima. Isto tako na DEX je moguće vrlo lako lansirati novu kriptovalutu ili digitalni token, bez plaćanja visokih troškova listiranja i ispunjavanja drugih uslova kao što je slučaj sa CEX.

 

Autor

Bogdan Vujović

Sekretar Inicijativa Digitalna Imovina

Legal Officer Eko_Digital